Start Show Biografi Galleri Video Kontakt

 


Mattias innehållsrika liv startade i det lilla samhället Ljungskile  i hjärtat av Bohuslän i mitten på 70-talet. Där växte han upp i en idyll med västkustens klippor och salta bad som närmaste granne.

Hans första passioner i livet var att åka skateboard, gärna fort, högt och lagom farligt, precis som dåtidens idoler gjorde, skatare som Tony Hawk (som han 20 år senare träffade i San Diego). Han började också spela golf tidigt, redan då en förtjusning över att få bollar att förflytta sig dit han ville. Men det kom att dröja ända till sommaren -95 innan han insåg det fantastiska i att jonglera.

Den sommaren var han på Roskildefestivalen och träffade några jonglerande festivalbesökare. Ganska omgående insåg han att detta var något i hans smak. Nu inhandlades jongleringsbollar och käglor byggdes i hobbyrummet. Här skulle minsann läras att jonglera.

I Ljungskiles närhet bor en av Sveriges mest berömda cirkus & varieté artist, Reino. Honom fick Mattias kontakt med och lärde känna. Reino tog honom med på hans första uppträdande som jonglör. Det var på GT festivalen i Svanesund, 2 mil söder om hemorten. Mattias själv beskriver dagen som nervös, naturlig och fantastiskt rolig. Nervöst eftersom för första gången skulle han visa sin jonglering för en publik. Naturligt, det kändes som han hamnat rätt och roligt för att publiken uppskattade och tyckte om vad han gjorde. Efter denna dag beslutade sig Mattias för att bli professionell jonglör.

 

Sin inspiration och sina kunskaper har han framför allt fått från två andra jonglörer. Donald Grant som är en fantastisk diabolo konstnär. Mattias hade förmånen att tillbringa en underbar sommarkväll tillsammans med Donald och fick då med sig en stor mängd nya tricks att gå hem och nöta in.

Den andra inspirationskällan är Rafael de Carlos, en temperamentsfull fotbollsjonglör från Kuba. Rafael och Mattias bodde, arbetade och tränade ihop under en månads tid på Liseberg. Mattias inspirerades då att börja träna fotbollsjonglering.

En stor förebild är också Francis Brunn (1923-2004). Från honom har Mattias lånat en del av sin stil, tricks och scennärvaro.


Från att ha börjat sin karriär i Svanesund har Mattias nu utvidgat sin jongleringsturné. Han har gjort diverse arbeten bl.a. på teatrar, varietéer, cirkusar, festivaler, bröllop, firmafester mm.

Han har rest genom Europa med stopp på julcirkus i Zürich, varieté i Berlin, cirkus turné i England till folkparksturné i Sverige med show på Gröna Lund och Skansen, 5 säsonger på Liseberg och i nästan varenda svensk småstad. Har han ännu inte varit i er stad så kanske det snart är dags.

Inte nog med att Mattias är en skicklig jonglör, han är också en bra pedagog och har arbetat på Cirkusskola i Östersund, Tromsö och Cirkus Cirkör i Stockholm. Dessutom är han också en välutbildad kock med smak för goda middagar. Detta är något som han många gånger kunnat blanda med jongleringen. Varför inte kombinera en fantastisk middag med en varietéshow av världsklass?

 

©2007 Marc Short